Često ćemo za nekoga tko psuje reći da je nekulturan. Ipak čini se da smo kao društvo na takvu nekulturu imuni. Psovanje još uvijek jeste tabu i psovke su dio svakodnevnog rječnika mnogih ljudi. Međutim, jeste li promatrali sebe i psujemo li možda svi zajedno previše?

Ponekad ste sigurno čuli da je psovanje znak slabog karaktera i pokazatelj ograničenog vokabulara. No, prema istraživanju od prije 7 godina pokazalo se upravo suprotno. Pokazalo se da oni koji psuju imaju i nešto širi vokabular. Uz ogradu da zvučati pametno i biti pametan ipak nisu dvije posve iste stvari. Svatko tko se udario ili zapeo u prometu sigurno je opsovao jer se tako često osjećamo bolje, ali nemojte da to bude jedini način opuštanja napetosti. Ili ga koristite kontrolirano u sobi za udaranje.

U poslovnom okruženju generalno nema mjesta psovanju. I to nema veze samo sa bontonom već i kulturnom uvjetovanošću i zato u profesionalnom okruženju koristite pravilo „Ako nemate nešto lijepo za reći, nemojte reći ništa.“ Želite li se ipak osloboditi ove ružne navike, postoji jednostavno pravilo. Tjedan dana pratite koliko zapravo psujete stavljajući 50 centi za svaki verbalni prekršaj. Na kraju tjedna pogledajte u teglicu izbrojite, zapišite i nastavite i idući tjedan. Naravno da bi se suma trebala smanjivati, a ne rasti. Osvijestite i kako se osjećate kada netko drugi u okolini psuje.

Iako je svatko od nas puno više od svojeg vokabulara nije loše povremeno provjeriti svoj. I učiniti ga boljim, kreativnijim i zabavnijim.

I ako ste mislili da smo upravo mi oni koji imaju najSOČNIJE psovke u Europi jako se varate. Prema istraživanjima najsočnije psuju Mađari. Oni ne samo da su sočni već i pritajeno agresivni. Obzirom da im je i gastronomija puna jakih i ljutih okusa, nije čudo da je i izričaj takav. Zato, ostanimo mi radije mediteranci…

 

Odgovori