Mislite li na sve, osim na sebe? Sjetite se kad ste zadnji put ‘servisirali‘ tijelo, um i srce

Postoji nekoliko jednostavnih novih navika koje bismo trebali usvojiti kako bi se “programirali” da mislimo na sebe.

Ili sam ja luda ili su se vrijeme šašavo ubrzalo? Željeli bismo minimalno 30 sati zbiti u 24 i još produžiti vijek na minimalno 100 godina kako bismo stigli sve što smo zacrtali. Ipak na drugoj strani razvlačimo vrijeme kako nama odgovara. Dok je moja baka s 40 izgledala ko stara žena – ja brijem da tek sad dolazi ono pravo. I dolazi! Ako redovito servisiramo tijelo, um i srce bit ćemo više nego spremni.

Tehnika opuštanja

Postoji nekoliko jednostavnih novih navika koje morate usvojiti. Ja ih nisam progutala sve odjednom nego sam više koketirala, isprobavala, kombinirala. Prvi prijedlog odnosi se na to da što prije morate savladati neku jednostavnu tehniku opuštanja. Ne petljajte, ne analizirajte već krenite. Nađite tehniku koja vam se sviđa i redovito je prakticirajte. Stvar je u redovitosti, a manje u savršenoj izvedbi. I tko god vam kaže drugačije – ziher prodaje neki paket NAJNOVIJE SUPER HELP TEHNIKE.

Obavezno uvedite redovite zdravstvene preglede. Nije to nikakva floskula – samo način da zaista pratite što se s vašim tijelom događa i onda kada vas apsolutno ništa ne boli. Dokazano je da je većina bolesti izlječiva, ako se na vrijeme dijagnosticira zato si nemojte priuštiti luksuz neznanja jer danas doslovno u dva sata možete napraviti kompletno skeniranje vašeg organizma. To je danas otežano zbog pandemije, ali ni ona neće vječno trajati, a briga o zdravlju mora postati ne samo obaveza nego navika.

Nemojte dozvoliti da zanemarite prijatelje. Što smo stariji to više razumijemo važnost osoba koje nas okružuju. Bogat društveni život povoljno utječe na krvni tlak, depresiju, kardiovaskularne probleme i osteoporozu. Možda ne možete zagrliti prijateljicu, ali je možete čuti telefonom, vidjeti na zoom-u. Prestanite cviliti kako to nije isto kao i uživo. Svi to znaju, ali vam ta činjenica ne poboljšava život. Poboljšavaju ga drugi ljudi. Jer na kraju krajeva, zašto ne biste vratili natrag i naviku pisanja pisama. Ljudi se vesele malim stvarima, a zadnje pismo koje sam dobila još uvijek povremeno čitam iznova i iznova.

Zato je današnja poruka da baš zbog 2020-e; Cijenite svaki dan, uživajte u malim stvarima i hranite srce dobrim trenucima. Pandemiji, potresu i krizi usprkos. 

Odgovori