Možda jesmo socijalne životinje koje zapravo žude za bilo kakvom interakcijom, ali sasvim sigurno smo i komunikacijski manijaci.

Broj informacija i sadržaja koje dnevno konzumiramo zaista zahtijeva da povremeno napravimo INFORMACIJSKI POST. Ako to već niste počeli prakticirati, pozivamo vas da barem za vikend isključite komunikaciju u petoj brzini. Zašto? Zato što sva novija istraživanja pokazuju da imamo velikih problema s fokusom. Multitasking je možda bio sveta mantra devedesetih godina, ali danas nam otežava postizanje zacrtanih ciljeva.

Zato smo pronašli tri jednostavna, gotovo temeljna načina da svoje komuniciranje držite pod kontrolom i smanjite ometanje. Jer, na kraju krajeva, najbitnije je da vrijeme koje imamo iskoristimo upravo onako kako smo i planirali bez obzira na to želimo li meditirati u miru ili odgovoriti na 250 poruka u tri sata. Koje su to osnovne preporuke da bismo to postigli?

SMANJITE OMETANJE – Dokazano je da nas ometanje elektroničkim notifikacijama ili upitima kolega može omesti toliko da nam treba najmanje 20 minuta nakon toga kako bismo postigli istu razinu umnog fokusa. Zato je nulta preporuka da se smanje sva zvukovna upozorenja kojima se oglašavaju e-poruke, SMS poruke, zajedničke informacije u grupama. Ne  morate biti uključeni u sve komunikacijske platforme od 0 do 24 sata ako vam baš to nije posao. Dajte jasno do znanja i kolegama kada je u redu da vas ometaju, a kada nije. Dobar trik je staviti slušalice kao znak da trebate mir. Možete u njima slušati i TIŠINU… Bitno da vas ostali ne ometaju.

ZADATAK PO ZADATAK – Vježbajte fokusiranje na jedan po jedan zadatak. Istina je da će neki zadatci tražiti da obavljate više stvari odjednom, ali kad god možete, svjesno odrađujte samo jedan zadatak. Idealno bi bilo kada biste najteže i zahtjevne zadatke obavili među prvima jer to omogućava i da osjetite zadovoljstvo zbog završavanja. Dakle, nije toliko jednostavno zadržati fokus, ali ćete biti puno produktivniji ako se uspijete posvetiti samo jednom cilju.

OPAŽAJTE – Zastanite na trenutak i definirajte što vas najviše odvlači od ostvarivanja svojih zadanih ciljeva. Upoznajte svoje slabe strane i napravite sve kako biste ih držali pod kontrolom. Osvijestite što vam najviše smeta te jednostavno testirajte ovo nekoliko dana. Iznenadit ćete se koliko je zapravo jednostavno smanjiti sabotažu multitaskinga na najmanju moguću granicu.

Dovoljno je da sami sebi obećate da ćete vježbati i primjenjivati upravljanje komunikacijom i svojim postignućima bez obzira na stvari oko vas. To je već više od pola posla. Sretno!

 

Odgovori