Komunikacija se dešava i kada mislimo da ne postoji ili je ne želimo. Nemojte nikada zaboraviti da je i ne- komuniciranje poruka.

Poruka da se ne želimo uključiti u neku zajedničku temu. Poruka da nam treba vrijeme za sebe ili pak poruka da smo ljuti ili emocionalno distancirani. Zato je zaista istina da ne možemo ne-komunicirati. Cilj nam je da nas drugi čuju, razumiju i prihvaćaju, a ostvarenje naših ciljeva upravo ovisi o tome znamo li učinkovito komunicirati s drugim ljudima. Danas smo okruženi milijardama informacija, a nikada nismo imali manje vremena jedni za druge i sami za sebe. Zato je dobro razmisliti o tome što komunikacija stvarno podrazumijeva. Želite li poboljšati svoju komunikaciju morate kao  prihvatiti da ne postoji odbijanje ili negativna informacija. Informacija je informacija. Kontekst joj pripisujete sami. Povratnu informaciju u poslovnom ili privatnom okruženju uvijek možete iskoristiti bez obzira koja emocija se vezuje uz nju.

Želite li postati dobar komunikator brusit ćete svoju vještinu kako bi na kraju ostvarili utjecaj razmišljajući o dobrobiti sebe i drugih. Zato imajte na umu da ćete povezanost s drugom osobom bez obzira na okruženje najlakše ostvariti ukoliko uspostavite očni kontakt, zadržite pozitivan izraz lica, govorite smireno te promjenom visine i tonaliteta zadržite pozornost slušatelja. Najjednostavnije ja zapamtiti da uvijek provjerite nekoliko osnovnih koraka prije komunikacije;

  • Definirajte cilj i očekivanja (To nam pomaže da jasno razumijemo zašto nešto činimo i pomaže u oblikovanju poruke.)
  • Osmislite poruku (Ne komplicirajte. Pojednostavnite poruku i radije je ponovite nekoliko puta nego da je komplicirate bez razloga.)
  • Izaberite medij (Dobro razmislite da li je uvijek komunikacija licem u licem najbolji odabir. Za neke poruke treba koristiti telefon, mail ili kraku poruku. Ne trošite vrijeme iscrpljujući se razgovorima ukoliko je to nepotrebno.)
  • Slušajte i pokažite emaptiju (Uspješna komunikacija uvijek obuhvaća dobro slušanje i razumijevanje pozicije u kojoj se nalazi naš sugovornik. Ipak, ne slušajte samo riječi. Pratite tonalitet glasa, pauze, poziciju tijela. To otkriva pravu poruku.)
Tags:

Odgovori