Čavrljanje ili small talk sjajna je stvar. Na početku komunikacije razbija tremu, uspostavlja vezu između sugovornika i može poslužiti za stvaranje osnova za dublju komunikaciju. Iako se čini bezazleno, čak i tada dobro je razmisliti koje stvari možda ne bi trebalo spominjati. Postoje stvari koje je uvijek bolje prešutjeti. Zato provjerite ne idete li previše u osobnu sferu spominjući sve zadaće koje vaš osmogodišnjak ispisuje ili bolesti koje vam ima partner.

Svi smo sreli ljude koji su u prvom ili drugom susretu ispričali detalje iz svojeg života koje nismo željeli znati. Nemojte biti jedan od njih. Jer ono što ljudi ne znaju o vama ne mogu iskoristiti da vam naštete. Zato je u ovom slučaju MANJE – VIŠE.

Evo samo nekoliko stvari koje bi trebale u poslovnim odnosima ostati samo vaše bez obzira koliko ih željeli podijeliti sa svima:

VAŠ INTIMNI STATUS – Možda možete reći da ste u braku ako se stvori takva prilika, ali pričati o partneru, otkrivati detalje iz vašeg intimnog života nikako nije pametno niti poželjno. Slušajte što vam govori sugovornik i nemojte otkrivati više od toga. Dapače, sigurna sam da ćete i sami osjetiti kada netko pričom iz svojeg privatnog života želi dodatnu pažnju, suosjećanje ili empatiju. Tome nije mjesto u poslovnoj komunikaciji.

VAŠE DOBRE GESTE – Bez obzira na to što donirate za klince koji se bore s karcinomom ili žrtve obiteljskog nasilja, ne morate to na sav glas pričati okolo. Biti dobar i pomagati veseli prvo one koji to čine bez obzira na besplatnu reklamu koju bi pritom mogli dobiti. Drugo je ako želite nekog potaknuti da se priključi dobrom cilju, ali to ne znači da odmah morate izvaditi ček koji ste vi uplatili i do detalja iznijeti cifre koje uplaćujete. Time samo želite reći: JA SAM BOLJI ČOVJEK. A ako imate potrebu za takvom dramom, onda iza dobrotvornih namjera stoje i one nealtruistične.

VAŠ ZDRAVSTVENI KARTON – Boli vas koljeno? Imali ste nezgodu na treningu i istegnuli rame? Sve to je moguće, ali nije nešto što bi nužno interesiralo vaše poslovne partnere i okruženje. Na kraju krajeva, istegnuće i bolno kretanje će se vidjeti pa ako to nekoga zanima, sigurno će vas pitati sam. Pričati o svim boleštinama koje imate vi ili vaši prijatelji i rodbina nije samo neprihvatljivo već je i neugodno za sugovornika. Postoje izuzeci, ali oni se odnose na komuniciranje s poznanicima i prijateljima. Kolege s posla ili vaše šire okružje ne mora napamet znati vaš zdravstveni karton. Pogotovo kada to ne utječe na vašu učinkovitost. U redu je ponekad imati potrebu da ostali budu empatični prema nama, ali izvoditi drame u tri čina zbog toga što imate konjuktivitis sigurno nije zgodno.

Svi ne moraju znati sve. U komunikaciji šutnja može biti zlato, a biranje pravih tema − platina. Stoga odlučite čime želite trgovati.

Odgovori