Već svi dobro znaju da je javni nastup gotovo sve. Od vođenja sastanka do sudjelovanja na konferencijama, presicama, izjavama za medije. U tom kontekstu dobro se podsjetiti jednog jednostavnog alata koji vam može pomoći da u javnom nastupu i prezentacijskim vještinama postanete bolji. Naime, kada gledamo zaista sjajne voditelje, lidere i motivacijske govornike uvijek primjećujemo jedno; da izgledaju sigurno i da govore ono što žive.

Da li vi znate kakav dojam ostavljate kada nastupate ili prezentirate? Ako niste sigurni, a imate mogućnosti anonimno zamoliti suradnike da vam daju povratnu informaciju imate već ozbiljnu analizu. Dovoljno je da im pojasnite kako vam to treba zbog unapređenje svojih vještina javnog nastupa i budite uvjereni da ćete saznati puno stvari koje do tada niste znali. To je odlična osnova za nešto ozbiljniji uvid.

Sigurno ste čuli već milijardu puta za SWOT analizu. Znam i da ste je koristili u poslovnom okružju za projekte ili ciljeve koji su vam važni. Međutim, ako do sada niste koristili popularnu SWOTICU za svoj osobni rast, evo prave prilike. Kako je ovo jedna od tehnika strateškog planiranja tako i vama može pomoći da zaista strateški razmišljate o svojoj komunikacija i javnom nastupu. Ponovit ćemo da S označava vaše snage, dok je W oznaka za slabosti, O označava opportunites ili prilike, a T prijetnje iz vaše okoline.

Dovoljno je da sjednete, uzmete jednostavnu tablicu i odvojite vrijeme za sebe. Upišite koje su vaše snage i slabosti kod vaših javnih nastupa. Razmislite i što može biti prilika ili prijetnja u tom kontekstu. Idemo na konkretan primjer. Vaša snaga u javnom nastupu može biti to da nemate veliku tremu. Bravo. Međutim slabost može biti da želite biti savršeni u svakoj prezentaciji pa stalno popravljate sadržaj. Prilika je možda pozicije na kojoj jeste i koja omogućava da često prezentirate, a prijetnja može biti netko tko se također unutar vašeg okružja želi brendirati.

Kada ste to dovršili realno pogledajte što bi bio prvi korak i kako ćete iskoristiti vašu poziciju da se zaista brendirate u odličnog motivatora i prezentera. Jer SWOT analizu možete iskoristiti za bilo koji segment svojeg profesionalnog ili privatnog života. Ako uhvatite vrijeme😉

Odgovori