Bez obzira na to da li ste mali tim ili dio velike međunarodne korporacije, pravila komunikacije su u osnovi ista – bez šećera, molim.

Svi smo mi vrijedni. I svi jednako želimo da to drugi vide, primjećuju i uvažavaju. Ipak, radimo li greške kada to komuniciramo nadređenima?

Sigurno. Zato je dobro pripremiti se uvijek kada nadređenima morate komunicirati svoja postignuća. Bez obzira da li ste mali tim ili dio velike međunarodne korporacije, pravila su u osnovi ista.

Prije nego što krenemo, bacite oko na video. U minuti i dvadeset sekundi zec objasnio situaciju 😊

Iz perspekrive profesionalnog workaholica i osobe koja vječno “hoda” po usavršavanjima (naprosto mi mozak funkcionira tako da mora saznati nešto novo, nije do titule), dajem vam tri savjeta za koje sam poprilično sigurna da su put do uspješne komunikacije*.

  1. Prilagodite jezik – Govorite istim jezikom kao što govori i vaš šef i njegov šef i šef njegova šefa. Želite li da vas drugi razumiju prilagodite svoje izražavanje ne vašim zadanim standardima već slušateljima. Mora vam kristalno biti jasno što je vrijednost i postignuće u očima vaših slušatelja. Ukoliko su to financijski rezultati, koristite tablice, grafove i vizuale. Ukoliko je to uspješan tim pričajte kroz poboljšanje organizacijske kulture i klime. Vaša vrijednost ne smije biti u suprotnosti onoga što nadređeni doživljava i prihvaća kao vrijednost. Prilagodite se ukoliko želite da vas razumiju. Tvrdoglavost u tom slučaju nije vrlina koju trebate njegovati.
  1. Korak dalje – Ne komunicirajte samo krajnji rezultat. Povežite to sa strategijom razvoja koju imate, dugoročnim ciljevima i benefitima. Otiđite i korak dalje i ukoliko imate mogućnosti sami budite proaktivni i predložite neke aktivnosti i korake. Cilj prezentacije možda jeste da potvrdite svoj status i postignuća, ali to ne smije biti jedina točka fokusa. Razmišljajte šire.
  1. Bez šećera, molim – Osobni brending nije samo-hvala. Nikada nemojte brkati ta dva pojma i dozvoliti si da nadređenima svoje rezultate prikazujete senzacionalistički. Naravno da ne trebate umanjivati svoju vrijednost, ali preuveličavanje vas nikad neće dovesti do uvažavanja. Vaš nadređeni treba znati rezultate no to ne znači da mu trebate oduzimati vrijeme teatralnim uvodima i različitim frazama. Budite jasni, stručni i autentični. To vrijedi puno više od bilo kakvog brendiranja. Lijepa ambalaža često je zamjena za nedostatak sadržaja. Želite li nekoga uvjeriti u svoju profesionalnost – ona ne smije biti fokus vaše komunikacije.

……….. i da……..

Nadređeni često nisu niti stručniji niti sposobniji od svojih kolega, ali su ljudi. Prepoznat će dobro trud, zalaganje i želju za napredovanjem. U to budite sigurni!

*komunikacija u kojoj ste poruku prenijeli točno onako kako ste zamislili i ishod je točno onakav kakav ste priželjkivali 

Odgovori