Svi želimo kontinuiranim radom na samorazvoju postati najbolja verzija sebe i postići više. Zato ovaj blog posvećujem osobnim ciljevima, bez obzira na okolnosti u kojima ih moramo ostvariti.

Slikovito, uzmimo za primjer Formulu 1. Vozač sjeda u bolid s jednim jedinim ciljem, a on je – stići do cilja. Kod njega je taj cilj jasno definiran, mora koncentrirano voziti sljedećih 67 krugova kako bi prešao onu posljednju liniju. Bez obzira na to što je istu utrku vozio i na treningu, i na kvalifikacijama, zbog čega svaki zavoj staze zna nacrtati i s povezom na očima, vozač ne može utjecati na to hoće li pasti kiša. Zbog te kiše morat će mijenjati gume i izgubiti nekoliko pozicija u odnosu na druge vozače. Ipak, poznaje svoje sposobnosti i zna da će mu se tijekom utrke otvoriti prilika da ih prestigne i ponovo preuzme svoju poziciju.

Bez obzira što radite ili čemu stremite, jasno definirajte svoj cilj. Ako treba, izgovorite ga toliko puta koliko je potrebno da zaista budete uvjereni da to želite. Pričajte sa sobom koliko god šašavo to zvučalo, a sljedećih nekoliko koraka će vam pomoći u tome.

UPOZNAJTE CILJ

Želite li ostvariti važne stvari u životu, morate ih u potpunosti upoznati. Želja za uspjehom je svima zajednička, ali za nekoga taj uspjeh može značiti veću plaću dok za druge to znači uspješan, sretan obiteljski život. Odredite klasične SMART parametre cilja. Napišite na komad papira svoj cilj koji mora biti specifičan, mjerljiv, dostižan, važan i predviđen u vremenu. Što jasnije bude vama samima što točno želite jednostavnije ćete komunicirati i stvarati prilike za to.

UPOZNAJTE SEBE

Dobro procijenite sve svoje dobre strane i ne tako dobre. Nerealni ciljevi mogu od nas učiniti nemotivirane, trajno nezadovoljne osobe koje nisu u stanju primijetiti više niti jedan dobar pomak u životu. To ne znači naravno da se ograničavate u vašim željama, ali sumnjam da je moguće postati prima balerina u pedesetima. Da, možda se možete baviti baletom, ali pozornica Hrvatskog narodnog kazališta sigurno vam neće biti primat. Zapravo, znate li uopće vaše jake strane? Razgovarajte s najbližima jer ćete se iznenaditi što oni sve još u vama vide. Slušajte ih.

UPOZNAJTE OKOLINU

Kada ste u mogućnosti koristiti dobre stvari iz okružja da osigurate ostvarenje cilja, obavezno to učinite. Komunicirajte s ljudima koji vam mogu pomoći u tome, razmišljajte o svim mogućnostima. Neki puta se rješenja za jednostavniji uspjeh kriju na dohvat ruke, a mi ih ne vidimo koliko god cilj izgledao ostvariv ili težak. Istina je – možda ne možete upisati studij koji želite, ali na primjer možete koristiti mogućnosti cjeloživotnog učenja da promijenite karijeru. U današnjem svijetu virtualne stvarnosti sve može biti bliže i ostvarivo ukoliko prihvatimo tehnologiju kao partnera.

Kako god okrenuli ukoliko dobro upoznate cilj, okolinu i sebe cilj je sigurno ostvariv. Bitno se pokrenuti. Nemojte da vas kiša s početka bloga zaustavi 🙂

Odgovori