Svaki dobar vođa, lider poznaje vještine delegiranja. One se bruse godinama i obuhvaćaju veliki spektar razumijevanja organizacije, procesa i ljudi. Učinkovito delegiranje podrazumijeva da ste odlični u komunikacijskim vještinama, davanju povratne informacije, stjecanju povjerenja,  upravljanju vremenom i ljudima. Jer delegiranje nije samo prebacivanje zadataka na drugu osobu. Delegiranje služi i kao alat razvijanja suradnika i zaposlenika te podiže učinkovitost cijele organizacije.

 

Često se događa da stručnjaci budu promaknuti na mjesta pročelnika ili voditelja timova, a da ih se dodatno ojača upravo u vještinama upravljanje (leadershipa). To kasnije uzrokuje dva osnovna problema u organizacijama: s jedne strane organizacije gube dobre stručnjake, a s druge ne dobivaju stvarne upravitelje (vođe, lidere). Zato je bitno ulagati u ljude i raditi na njihovim kapacitetima.

 

Ne zaboravite da tijekom delegiranja ne delegiramo samo rješavanje zadataka, već i odgovornost za ispunjavanje dogovorenih ciljeva. Ispravnim delegiranjem, koje svakako uključuje i praćenje i kontroliranje, razvijate ljude u timu i stvarate pozitivno okružje. Nepisano pravilo o usklađivanju složenosti zadataka i sposobnosti jasno predviđa kome treba što delegirati.

 

Izravno delegiranje, koje podrazumijeva točan opis procesa, rezultata, rokova i načina rada, koristimo s novim zaposlenicima ili s onima koji tek uče. Jednostavnije delegiranje, koje predviđa dogovor o rezultatima, a prepušta autonomiju o procesu zaposleniku, koristi se kod kreativnijih zadataka i članova tima koji dobro razumiju stručne izazove i timski rad.

 

Ipak, postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se dobro pridržavati ili ih se prisjetiti čak i ako je delegiranje vaš svakodnevni dio radne rutine:

  1. Uskladite zadatak sa znanjem. – Dobro razmislite kome ćete delegirati koji zadatak. Ako izaberete krivu osobu, samo ćete je dodatno demotivirati, a zadatak ionako neće biti dobro obavljen. Izbjegnite tu mogućnost.
  2. Jednostavne zadatke dodijelite novima. – Ako jednostavnije zadatke i jasne procese dodijelite novim osobama u timu, dodatno ćete ojačati njihovu motivaciju i samopouzdanje. Pratite ih i uočite trenutak kada ovo postane previše jednostavno za njih. Tada ih izazovite težim zadacima.
  3. Jasno komunicirajte rezultat i rokove. – Ono što ne možete mjeriti, ne možete niti upravljati. Dakle, jako dobro, jasno i razumljivo komunicirajte koji rezultat očekujete, na koji način i u kojem vremenu. Ne komplicirajte – budite jednostavni. Možda je nužno da kod složenih zadataka dodate i kontrolu svakih nekoliko dana kako biste bili sigurni da projekt ide u dobrom smjeru. Nemojte propustiti priliku da i tada date savjet, naputak ili prijedlog.
  4. Pohvalite napredak. – I kada odlično delegiramo i postižemo rezultate, ne smijemo zaboraviti koliko je velika moć pohvale. Uvijek, baš uvijek pohvalite uloženi trud i ostvarenje svakog suradnika ili voditelja. Kao što je bitno dati konstruktivnu kritiku, još je bitnije dati priznanje za ono što osobe rade. I nemojte se izvlačiti argumentima da smo svi plaćeni za posao. Jako je dobro poznato da plaća nije dovoljan motiv da se posao učini savršeno i kreativno. Ono što nas više motivira je pripadnost timu, osjećaj doprinosa i osjećaj napretka. A u tome smo svi jednaki bez obzira na upravljačku razinu na kojoj se nalazimo.

 

Delegiranje jednako razvija suradnike i lidere. Potiče interakciju, zahtijeva upravljačke (liderske) vještine i stvara pozitivno ozračje u timu u kojem su pravila jasno postavljena. Osim toga, delegiranje fokusira tim na rezultat, što je odličan način da planovi budu ostvareni, a motivacija ostane na visokoj razini. Iskoristite pravila uspješnog delegiranja i podignite letvicu vašeg tima za jedan korak više.

 

Odgovori