Koliko je godina prošlo otkada vas je mama ukorila jer teti niste rekli hvala? Pretpostavljam, puno. I pretpostavljam da ste istu naviku pokušali usaditi vašoj djeci. Baš kao i ja. A onda mi se gubi trag koji vodi od zahvalnog djeteta do ŠKRTOG NA ZAHVALAMA odraslog. Kao da je HVALA teško milijardu dolara i duboko će promijeniti vaš život – nagore. A istina je upravo suprotna. Hvala, bez obzira na to koliko lako i teško izgovaramo tu riječ, ona naš život čini boljima. Ne samo kad zahvaljujemo drugima već kada zahvaljujemo sebi. Svojem tijelu na neumornom služenju. Svojem umu na brojnim idejama. Svojem srcu na strpljenju.

U poslovnom okruženju, bez obzira na to što nešto spada u standardnu obvezu ili postupak, lijepo je tu i tamo čuti iskreno HVALA. Brojke su mi jaki argument u tome. Čak 83 posto zaposlenika tvrdi da im je zahvala za trud koji su uložili u neki projekt bila puno bitnija od poklona ili dodatnog bonusa. Oko 88 posto zaposlenika pohvalu i motivaciju nadređenog smatra ekstremno motivirajućom, dok 90 posto zaposlenika tvrdi da je baš takva sredina ona u kojoj žele raditi. Znati reći HVALA i zaista to misliti vještina je kojoj se svi kao odrasli trebamo vratiti. Ne odjednom, da vas ne „pojede“ promjena, već korak po korak.

Jedan je od koraka zahvaliti kolegama i, naprimjer, omogućiti im u petak raniji odlazak s posla kako bi više vremena imali za svoj hobi ili obitelj. Jednako motivirajuće djelovat će i zahvala koju ste im uputili ispred klijenata ili članova uprave. U tom trenutku dodatno pojačavate njihovu vrijednost koju imaju u radnoj sredini pohvaljujući ih javno. To može biti neizrecivo snažan alat motivacije.

Međutim, najbolja dugoročna strategija je da svojim kolegama budete najbolji kolega i vođa za kojeg će biti zahvalni da s njim mogu surađivati. Ipak, pripazite, nije toliko jednostavno koliko se čini. Zahvala zahtijeva otvorenost uma i praćenje onoga što se događa oko vas, čak i onda kada vam drugi uopće nisu na pameti. Prenesite zahvalnost i na slobodno vrijeme, prijatelje, obitelj. Nemojte biti škrti samo zato što mislite da imate visoke standarde. Pratite kako se ljudi nakon HVALA ozare i pozitivno zrače. Neka je to jedini standard kojem ćete robovati, razumu unatoč!

 

Odgovori