Povjerenje, empatija, jasnoća…

Ako se nešto u proteklih godinu dana promijenilo, onda je to sigurno komuniciranje. I to u svim segmentima našeg života. Zato nije loše provjeriti jeste li u skladu s trendovima koji globalno vladaju javnim prostorom. Pogotovo kada se upravljanja i vođenja tiče. Kako komunicirate u svojoj radnoj okolini izravno utječe na vaš poslovni uspjeh. To je dobro jer konstantnim radom na poboljšavanju razumijevanja, aktivnog slušanja i primjenom učinkovitih alata možete poboljšati svoju učinkovitost. Čak 70 posto zaposlenika smatra da je komunikativnost vođe, lidera najbitniji atribut za uspješnost. I to nije krivo. Jer upravo takvi lideri potiču lojalnost i dodatni angažman zaposlenika ako je to potrebno.

 

Lideri imaju izravan utjecaj na zadovoljstvo, motivaciju i produktivnost zaposlenika, a komuniciranje im je najvažniji alat u tome. Zato se dobro podsjetiti samo na najvažnije trendove u 2020. godini vezane uz komuniciranje lidera u poslovnom okruženju.

 

POTAKNITE! – U izmijenjenim vremenima ili u krizama lideri moraju dodatno ulagati u izgradnju povjerenja, empatiju i jasnoću. To je jedino što će ih potaknuti da se dodatno angažiraju, predlažu i motiviraju druge. Računa se da gotovo 80 posto zaposlenika na svojem radnom mjestu nije u potpunosti angažirano. Nasreću ili nažalost, to nije u potpunosti njihov problem, već i problem lidera koji ne ulaže dovoljno u organizacijsku kulturu i organizacijsku klimu. Ako ste lider, UVIJEK krenite od sebe. Budite primjer i inspirirajte. Bez toga se ne može.

 

PLANIRAJTE! – Više od 60 posto organizacija nema dugoročnu strategiju internog komuniciranja. To ne bi bio problem kada bi se radilo samo o nekom formalnom papiru. Riječ je o dugoročnom planiranju aktivnosti i ciljeva koje u internom okružju želimo postići. Komunikacijski planovi i strategije bez obzira na eksterne javnosti uvijek moraju sadržavati i jasan plan internog komuniciranja. Zanemarite li taj dio komuniciranja, niti jedna trendovska eksterna strategija neće vas dovesti tamo gdje želite.

 

PONAVLJAJTE! – Da bi se izgradila dobra organizacijska klima, komuniciranje unutar tima ne može biti ad hoc posao kada nemate ništa drugo pametnije. A to često lideri na početku svoje karijere rade. Odnos sa suradnicima i ulaganje u interne odnose mora biti konstantno i u potpunosti uslađeno s vašom misijom. Ponavljajte, podsjećajte, uložite trud. Jer čak 71 posto zaposlenika smatra da voditelji i upravne strukture ne ulažu dovoljno vremena u smislenu internu komunikaciju. Možda je ta brojka kod vas puno drugačija i bolja.

 

Ipak, na kraju krajeva, poticanje, planiranje i ponavljanje ni jednom voditelju tima ne može biti naodmet. Zato prilagođavajte svoj stil i mijenjajte se. Isplati se;-).

 

 

 

 

 

Odgovori