Da li je komunikacija izvor vašeg stresa?

Stres se ne može izbjeći. I ne bi trebao jer koliko je loš, toliko je i dobar. Ipak možemo napraviti nekoliko malih sitnica kako bi upravljali stresom koliko god to imaginarno zvučalo. Jedna od njih je priznati si da je često komunikacija izvor nepotrebnog stresa.

Da li su vaše stresne situacije plod vašeg straha od konflikta? Razmislite koliko nesporazuma možete izbjeći upravo jasnom i pravovremenom komunikacijom. Nemojte trpati stvari pod tepih jer ćete se kad –tad spotaknuti. Bez obzira da li se radi o privatnom ili poslovnom okruženju jasno izrazite svoje strahove, zapažanja i ideje. To će u startu smanjiti mogućnost napetih situacija. Odlična je vježba da izaberete jednu neugodnu situaciju i pokušate je riješiti tako da osobi još jednom pojasnite svoj stav i svoje želje. Provjerite da li je dobro razumjela što ste rekli? Ništa se ne podrazumijeva.

Na drugoj strani provjerite kako komunicira trokut UM – EMOCIJE – TIJELO. Tijelo nam govori bez obzira što to nije verbalizirano. Upravo tako je i s našim emocijama. Unutarnji dijalog, unutarnja komunikacija koju imamo ovisi i o tome kako ćemo se nositi sa stresom. Floskula da slušati ne znači i čuti vrijedi i za nas same. Neugodna emocija govori o tome da moramo zastati i razmisliti o nekim stvarima. Fizička bol poručuje puno više od toga da moramo otići na pregled fizijatra. Slušati sebe daleko je teže od slušanja ostalih u našem okružju.

Zato svjesno razmislite kada je stres koji osjećate jednostavno komunikacijski nesporazum. Vidjet ćete da je tada sve postati puno mirnije. Jer ukoliko se radi o komunikaciji – to možete popraviti sami ukoliko odvojite vrijeme za to. A svi bi to trebali;)

 

Odgovori