Napravili smo reviziju naših navika i sada je na redu naš govor. Što su stvari koje možemo izbaciti, izbrisati iz naše komunikacije, a da se ništa ne izgubi? Dapače, postat ćemo jasniji i kreativniji.

DA LI RAZUMIJEŠ ŠTO MISLIM? DA LI TI JE JASNIJE? – može biti korišteno kada mentorirate nekoga, ali nemojte to koristiti stalno u razgovoru s kolegama. Osjećat će se kao manje vrijedni, a vi ćete nepotrebno biti proglašeni control freak-om. Radije sami procijenite da li ste dobro pojasnili stvari i poradite na vlastitom delegiranju.

IZGOVORI – BIO SAM PREVIŠE ZAPOSLEN, BILO JE PREVIŠE OBAVEZA – Isprike takve vrste ne smiju biti dio vašeg dnevnog rječnika. Ispričajte se i pojasnite kada ćete nešto dovršiti i probajte isprike smanjiti koliko je god moguće.

GENERALIZACIJE – JA UVIJEK, VI NIKADA, Generalizacije ove vrste nikada ne donose zadovoljstvo u komuniciranju. Dapače, izgledaju optužujuće i nedovoljno argumentiramo. Izbjegnite ih tako da budete specifični, konkretni i stručni. Ovo svakako možete primijeniti i privatno i poslovno.

MARTINA JE ODLIČNA, ALI….. ALI ALI…. Sve što ste rekli prije ALI možete slobodno izbrisati. Time se najčešće kritika prekriva slojem lažne brige o osobama, projektima, organizaciji. Jasno recite što mislite o Martininim rezultatima bez da se upuštate u procjenu osobe.

POŠTAPALICE I MUMLJANJE – Provjerite da li ste postali lijeni u komuniciranju i iz svojeg govora izbacite poštapalice i mumljanja. Neki puta uopće ne primijetimo koliko smo ušli u kolotečinu da je to dobro tu i tamo učiniti. Svjesno izbjegnite mumljanje jer ono ukazuje na nedostatak osnovne kulture komuniciranja.

NOVI RIJEČNIK ZA NOVU GODINU – neka sadrži puno različitih izazova jer kada maknemo generalizacije, izgovore, mumljanje i ali … OSTAT ĆE nadam se dovoljno prostora za NOVO I DRUGAČIJE.

Odgovori