Govori se da su 40-e nove 20-e! Sigurno jesu, ali ne u svemu. Jer, budimo realni, ako ste prebacili 40 godina preko leđa, i uz najbolje vitamine postoje stvari u kojima ste zahrđali. Jedna od njih su trendovi u virtualnom komuniciranju. Zato, ako želite biti u trendu, redovito se družite s mlađima, koji će vas uputiti u tajne elektroničkih odnosa.

Prije svega, odredite za što koristite Twitter, Youtube ili Facebook i budite sasvim iskreni. Ako ih koristite privatno, ne petljajte službene poslovne objave, a ako vam treba za posao, ne objavljujte slike svojih ljubimaca osim ako ne proizvodite npr. mačje poslastice. Nekoliko najčešćih propusta (da ne budemo previše strogi) koje činimo u virtulanom komuniciranju su:

  1. Opsesivno se uspoređujemo. – Ako pratite milijardu vaših uzora u poslu, zdravlju, samopomoći i literaturi, više od pola dana provest ćete prateći tuđe živote. Potrebno je jako malo da vam to postane navika od koje jedinu korist imaju influenceri. Ograničite broj ljudi koje pratite i prestanite se opsesivno uspoređivati. Uvijek će biti onih koji su u nečemu bolji od vas. Nosite se s tim.
  2. – Prestanite se u objavama truditi biti zanimljivi, topli, čitljivi, moderni, zgodni. Previše truda na kraju ispada smiješno i pomalo otužno, pogotovo ako ste stariji od 40 godina. Možda je to diskriminacija, ali mreže vrve ljudima koji u želji da se svide ne biraju ni sredstva ni količinu.
  3. Obračunavamo se. – Nije svaka kritika napad na vašu osobnost. Ako imate hrabrosti objavljivati intrigantne istine ili zanimljive stavove na društvenim mrežama, nosite se i s komentarima ispod njih. Ne napadajte, ne vrijeđajte i ne ulazite u rasprave koje nikome ne služe. Virtualno komuniciranje ima svoja pravila koja nisu uvijek ista kao i zakonitosti „stvarnog“ svijeta.

Slijedite trendove, ali na način da vam služe u edukaciji, informiranju i razvoju. A za to je ponekad potrebno poslušati mlađe. Na kraju krajeva, i to je velika stvar − priznati da oni koji dolaze iza nas mogu biti izvor znanja. To je savršeni krug.

 

Odgovori