Jeste li karizmatični? – nije baš pitanje kojeg si postavljamo svakog dana. Međutim ako želite poboljšati svoj javni nastup ne bi bilo loše da si ga postavimo. Sama riječ karizma dolazi iz Grčke. Grci su vjerovali da je karizma dar bogova te poseban talent koji koristimo da bi druge nadahnuli na odanost i entuzijazam. Jedan dio znanstvenika karizmu smatra samo još jednom od vještina koja se može savladati. Svoju učinkovitost pritom možemo poboljšati proučavanjem uzora i njihove karizme.

Puno ljudi karizmatičnima smatra samo osobe koje su globalno poznate i veoma često mrtve, ali to defitivno nije tako. Karizmatične osobe nalaze se oko nas i jako dobro ih možemo detektirati. To su one koje ostavljaju duboki utjecaj na ljude, vode bez prisile i pored kojih se osjećamo motivirano i pozitivno. Karizmatična osoba je ličnost koja je više povezana s BITI nego s imati. Često su takve osobe pune entuzijazma, svjesne svoje uloge u svijetu, uzor drugima te stvarni promicatelji vrijednosti organizacije.

Karizmatične vođe vode bez prisile, znaju slušati, razmišljaju pozitivno i imaju jasnu viziju i ciljeve i prije svega poštuju druge suradnike. Zato je toliko bitno da si povremeno postavimo pitanje vezano uz karizmu. Ako nam je to previše dovoljno je i da razmislimo o viziji. Ne samo viziji organizacije nego i našoj ulozi u tome.

Imamo li viziju kao sposobnost predviđanja unaprijed naše uloge i naših snova. Vizija je naša predodžba o tome kakvi bismo željeli biti i kako bismo željeli da nas drugi vide.

Ukoliko radimo na tome  i vodimo tim nije loše povremeno saznati i što naši kolege misle o nama kao vizionarima, o nama kao motivatorima. Za to vam ne treba neki posebni alat iako možete koristiti različite ankete ili online alate. Dovoljno je porazgovarati s onima koji nas okružuju. Jer i to je način da saznate nešto o sebi, ali i o drugima. I možda zaključite nakon toga da ipak imate puno više karizme nešto što mislite!

Odgovori