Multitasking je nemoguće izbjeći. Ipak, nije dobro stalno biti na nekoliko strana jer se brže trošimo i gubimo prisutnost. Zato je dobro znati kakav ste tip osobe i što je točno vaša strategija kada trebamo pojačati fokus. A to povremeno treba zaista svima bez obzira u kojem području radili.

Postoji puno tehnika koje vam dugoročno mogu pomoći da budete fokusiraniji. Neke od njih zahtijevaju dostav vremena i energije i zato preporučujemo one koje možete koristiti već danas i za koje je dovoljna samo odluka. Prije svega je dobro znati uopće što su naši OMETAČI i smanjiti ih na maksimum. Možemo učiniti još nekoliko stvari.

  1. KORISTITE RUTINU – Dokazano je da ljudi koji imaju rutinu u početku i završetku dana lakše ostaju fokusirani. Kako to izgleda kod vas? Možete li složiti svoj idealni početak i kraj dana i truditi se da to ne izgubite. Iako se na početku ne čini povezano, zaista jeste. Ovakva radna rutina dugoročno podržava produktivnost i na odličan način nas priprema za dan.
  2. KREIRAJTE TO DO LISTU – Neki jednostavno ne mogu podnijeti nikakav popis zadataka. I to je u redu. Možete na bilo koji drugi način putem aplikacija ili pamćenja ipak na kraju dana odrediti koliko ste danas bili fokusirani. Što vam je promaklo? Gdje ste mogli ipak više biti prisutni? Ovo je dobar alat i ako želimo pratiti svoj napredak.
  3. SNEKAJTE – Ne zaboravite da ne možemo biti fokusirani, ako smo gladni. Ne treba žvakati cijeli dan, ali je dobro i u torbi i na radnom mjestu imati neke zdrave grickalice koje ćemo koristiti svaki puta kad osjetimo jaku glad. Pogotovo, ako nam treba još samo 20 minuta da završimo dokument.
  4. PAUZIRAJTE – uzimajte redovite odmore, između različitih zadataka između sastanaka. Samo mali odmak od kompjutera koji traje 5 do 15 minuta čini ogromnu razliku za vaš fokus. Lakše ćete nastaviti i jednostavnije ćete dovršavati zadatke.

.. i ne zaboravite da je i zadržavanje fokusa vježba. Zahtjeva da joj se posvetimo i budemo uporni dok ne postane navika.

 

Odgovori