Svaki dan susrećemo se s novim izazovima, preprekama i problemima. I svaki dan jurimo pored i oko njih vjerujući da smo dobro prošli ako nas nešto ne obori s nogu. Ipak, svaki dan i propuštamo priliku da umjesto jurnjave zastanemo i razmislimo jesmo li mogli drugačije. Zato nije čudno da je u većini organizacija, ali i u privatnom okruženju, brainstorming tako dobro prihvaćen. Ta oluja ideja i misli zaista može pomoći da svoju situaciju vidite sasvim drugim očima.

Zapravo, kada se sami vrtimo ukrug i komuniciramo sa sobom kako je nešto nemoguće, nepredvidivo i loše, samo si odmažemo. Mislima kojima smo stvorili prepreku ne možemo je i ukloniti. To, barem do sada, nikome nije uspjelo.

Zato je dobro dozvoliti si kreativnije rješavanje problema nego što se to inače AD HOC čini. Da bi taj proces bio još jasniji i učinkovitiji, postoje četiri koraka koja mogu pomoći i uštedjeti vam puno vremena. Oni su:

  1. RAZJASNI – Ovo je doslovno najbitniji korak u rješavanju problema. Dobro osvijetlite problem sa svih strana, prikupite informacije, pogledajte sve njegove strane. Vidjet ćete da u puno slučajeva ono što na prvu izgleda kao problem riješimo već u analiziranju. Druga mogućnost je da kada problem pogledamo izbliza, uočimo da je nužno zagrebati na još nekoliko strana. Dobra priprema je pola posla, a ovaj korak potvrda je tome.
  2. ISTRAŽI – Otvorenim pitanjima, mentalnim mapama, brainstormingom istražite sve mogućnosti rješenja. Ne odbacujte ni jedno, koliko god glupo zvučalo, dok ga niste istražili. Nemojte stati na par potencijalnih rješenja. Nastavite kopati, tražiti, oblikovati dok ne dođete do najmanje pet zaista mogućih izlaza. Dokazano je da prave stvari svoj oblik dobivaju tek što smo istražili utabane staze.
  3. RAZVIJAJ – Svako rješenje u sebi nosi potencijal novog smjera razvoja. Svako nam ostavlja na volju da ga pretvorimo u kreativni proces koji će nam donijeti još dobrobiti. Prilagodite mogućnosti s vlastitim dugoročnim ciljevima i tek onda donesite odluku što je za vas najbolje. Bez obzira na to je li riječ o profesionalnoj ili osobnoj sferi života.
  4. IMPLEMENTIRAJ – Ako ste zaista došli do rješenja koje u potpunosti rezonira s vama i vašim ciljevima i planovima, krenite u implementaciju. Ono što se zaboravlja je da u to morate na vrijeme i veoma jasno uključiti i druge ako se i njih to dotiče. Naprimjer, ako želite više slobodnog vremena, morat ćete rasporediti posao drugačije, a to moraju znati i vaši kolege. Ako pak želite unijeti neku osobnu promjenu, tada to moraju znati vaši najbliži jer će se to odraziti na sve odnose. Na kraju krajeva, objavom svojeg izbora i spremnosti za promjenu i sebi dajete u zadatak da kreativno rješenje provedete do kraja.

… A često je to najozbiljnija obveza koju se ne bismo usudili prekršiti…

Odgovori