Odvojite vrijeme za važne stvari

Nikada komuniciranje nije bilo bitnije i nikada se nije tako malo istinski slušalo kao što se to radi danas. Naši preci bili su orijentirani na auditivno jer je to značilo goli opstanak. Danas je to puno drugačije i zato bi bilo dobro podsjetiti se na osnove.

Za početak je dovoljno da osvijestite da je slušanje važno ako zaista želite razumjeti drugu osobu i doći do zajedničkog rješenja. Aktivno slušanje zaista omogućuje da čujemo važne informacije i stvara osjećaj povjerenja i zadovoljstva u komunikaciji. Zato, ako slušate samo da bi čuli činjenice ili procjenjivali, ne slušate aktivno. Izbjegavajte također i slušanje preko volje i slušanje samo zato da bi se nadovezali na sadržaj.

Kako možete poboljšati svoje aktivno slušanje? Uz par jednostavnih pravila koja su zapravo toliko prirodna i logična da ćete ih slijediti bez ikakvog velikog napora:

  1. Odvojite vrijeme – Ako vam je neka situacija ili neka osoba zaista važna, onda za smislenu interakciju i dijalog odvojite vrijeme. Ako treba, otiđite u neku izdvojenu prostoriju ili mjesto i stišajte mobitel. Važno je da ste fokusirani na osobu, a ne samo na postizanje dogovora.
  2. Koristite otvorena pitanja – Pitanja koja potiču sugovornika na razmišljanje, pričanje priče, detaljnije opisivanje puno su bolja za dijalog. Izbjegavajte zatvorena pitanja na koja se odgovara u jednoj riječi ili rečenici jer niste „isljednik“, već sugovornik.
  3. Uspostavite odnos – Pratite i verbalno i neverbalno i paraverbalno te slušajte s interesom. Čim počnete prosuđivati, vratite se empatiji i potrebi da čujete drugu osobu, a ne da je osuđujete.
  4. Parafrazirajte i govorite u svoje ime. – Provjerite jeste li nešto dobro razumjeli prepričavanjem i parafraziranjem. Nemojte se skrivati iza institucije ili skupine i govorite iz „ja“ pozicije želite li uspostaviti zaista blizak odnos.

 

I svakako… Vjerujte da je dobra namjera uvijek najbolji ključ za razumijevanje. A ona prvenstveno mora postojati u vama želite li zaista biti dobri u aktivnom slušanju. Nemojte mi vjerovati – probajte već danas.

 

Odgovori