Ako se u bilo kojem trenutku ne osjećate onako kako želite, dovoljno je da se zapitate: „Što se to unutar mene događa da izaziva ovakve emocije?“ Emocije su najsnažniji pokretač našeg ponašanja i usko su vezane uz našu fiziologiju i naše misli. Stanje zato nikad nećete moći promijeniti ako ne promijenite barem jedan dio  čarobnog trokuta: emocije – fiziologija – misli.

Dobra vijest je da se stanje u kojem jesmo mijenja kroz dan i da je nemoguće zauvijek ostati zatočen u lošem raspoloženju. Loša vijest je također da se naše stanje mijenja pa je nemoguće ostati stalno u visokoj motivaciji, iznimnom zaletu ili stalnom osjećaju ispunjenja.

Stanje utječe na postizanje bilo kojeg cilja koji želimo ostvariti. Dobro to zapamtite prije nekih odlučujućih prezentacija, razgovora, sastanaka. I, naravno, dovedite se u stanje koje će vam omogućiti da dođete do željenog cilja jednostavnije, brže i kvalitetnije.

Izbjegnite negativna emocionalna stanja dvjema jednostavnim tehnikama koje možete primijeniti bez obzira na to je li riječ o poslovnom ili privatnom okruženju:

  1. Osvijestite da su naše konstrukcije plod mašte i da smo prirodno skloni konstruirati negativna zapažanja. Dakle, ako vas kolega nije pozdravio na hodniku, vjerojatnije je da ga boli glava nego da priprema neku smicalicu. Ako vas nisu pozvali na sastanak, možda vas ne žele isključiti iz tima, već misle da u ovoj fazi vaše vrijeme treba iskoristiti u nekom drugom radnom kontekstu. Ne konstruirajte već unaprijed ako je zaista nešto bitno – OTVORENO PITAJTE. Zaista je tako jednostavno.
  2. Usmjerite pažnju na ono što možete učiniti. Nemojte se zaplesti u konstruiranje i pretpostavljanje u traženju rješenja. Upravo to će vam izazvati osjećaj nemoći, sputanosti i stresa. Sagledajte situaciju u svojoj glavi na miru, iz perspektive onoga što sami možete učiniti i promijeniti. Nemojte se baviti svim i svačim iz kruga preokupacije jer ćete time povećavati problem. Svedite sve na jednostavne mogućnosti. Da, možda ne možete promijeniti klimu u neharmoničnom timu, ali i u tome možete naći dvoje ili troje ljudi s kojima ćete odlično surađivati. Sigurno ne možete utjecati da na tržištu samostalno osvojite neki dio novog kapitala, ali možda možete svoj tim motivirati da vlastite ciljeve poveća.

 

 

 

Odgovori