Želimo li zaista holistički razmišljati o sebi, ali i našim poslovnim okruženjima uvijek možemo primjenjivati gotovo identične principe. Prije bilo koje promjene nužno je odgovoriti na pitanje ZAŠTO nešto radimo. To pitanje definirat će i kako to radimo i što točno radimo. No ne znamo li ZAŠTO onda je sasvim svejedno koje strategije i taktike izabrali. Ovu jednostavan model provući ćemo kroz dvije različite razine – osobnu i poslovnu.

Usklađujemo li poslovna smisao, vrijednosti i ponašanje u odnosu na unutarnje i vanjsko lice organizacije nužno je paziti doslovno na sve, od organizacijske klime i kulture do svake interakcije s pojedinačnim klijentom. Smisao i identitet naše organizacije eksterno ćemo komunicirati izjavama, strateškim partnerstvima, društvenom odgovornosti. No međutim interno to moramo osjetiti u organizacijskoj klimi, razumijevanju između različitih dijelova tvrtke ili organizacije i posvećenosti istom cilju.

Kad govorimo o vrijednostima to je još vidljivije. Niti jedna organizacija ne može interno njegovati jedne, a eksterno druge vrijednosti i uvjerenja. Lojalnost zaposlenika uvijek će se osjetiti i na lojalnosti klijenata i obrnuto. Nema varanja i prijetvornosti ili barem nema dugoročnog prikrivanja osnovne namjere. Isto je i s ponašanjem. To kako ljudi interno surađuju o čemu pričaju i kako se međusobno ponašaju jasno će se reflektirati u ponašanje na tržištu, interakciju s drugim eksternim javnostima i realizaciji usluge. Ukoliko se interna klima prati, unapređuje i poboljšava eksterna nagrada će doći sama po sebi. I to ne treba posebno argumentirati.

No što se dešava kad ovo primijenimo na osobnu razinu, ukoliko smo uopće spremni za nešto takvo. Da li naš bazični identitet zaista izražavamo i u okolini u kojoj živimo? Da li naše ponašanje odražava naše stavove i uvjerenja? Ponašamo li se jednako pažljivo, susretljivo i prijateljski sami prema sebi kao i prema drugima? Imamo li jedno lice za druge i jedno koje dnevno pozdravljamo u ogledalu? Baš kao što neusklađene tvrtke i organizacije ne mogu ozbiljno razvijati svoj brend, ne možete niti vi osobno.

Uskladite svoja lica jer je to prvi korak ka uspješnoj karijeri i zadovoljstvu.

Odgovori