Želimo li zaista holistički razmišljati o sebi, ali i našim poslovnim okruženjima, uvijek možemo primjenjivati gotovo identične principe.

Prije bilo koje promjene nužno je odgovoriti na pitanje ZAŠTO nešto radimo.

To pitanje definirat će i kako to radimo i što točno radimo. No ne znamo li ZAŠTO, onda je sasvim svejedno koje strategije i taktike izabrali. Ovaj jednostavan model provući ćemo kroz dvije različite razine: osobnu i poslovnu.

Usklađujemo li poslovni smisao, vrijednosti i ponašanje u odnosu na unutarnje i vanjsko lice organizacije, nužno je paziti doslovno na sve − od organizacijske klime i kulture do svake interakcije s pojedinačnim klijentom. Smisao i identitet naše organizacije eksterno ćemo komunicirati izjavama, strateškim partnerstvima, društvenom odgovornošću. Međutim, interno to moramo osjetiti u organizacijskoj klimi, razumijevanju između različitih dijelova tvrtke ili organizacije i posvećenosti istom cilju.

Kad govorimo o vrijednostima, to je još vidljivije. Nijedna organizacija ne može interno njegovati jedne, a eksterno druge vrijednosti i uvjerenja. Lojalnost zaposlenika uvijek će se osjetiti i na lojalnosti klijenata i obrnuto. Nema varanja i prijetvornosti ili barem nema dugoročnog prikrivanja osnovne namjere. Isto je i s ponašanjem. Kako ljudi interno surađuju, o čemu razgovaraju i kako se međusobno ponašaju, jasno će se reflektirati u ponašanje na tržištu, interakciju s drugim eksternim javnostima i realizaciji usluge. Ako se interna klima prati, unapređuje i poboljšava, eksterna nagrada doći će sama po sebi. I to ne treba posebno argumentirati. Jer je odgovor na ZAŠTO TO RADIMO jasan u svemu što poduzimamo.

No što se događa kad ovo primijenimo na osobnu razinu − ako smo uopće spremni za nešto takvo? Izražavamo li naš temeljni identitet zaista i u okolini u kojoj živimo? Odražava li naše ponašanje naše stavove i uvjerenja? Ponašamo li se jednako pažljivo, susretljivo i prijateljski sami prema sebi kao i prema drugima? Imamo li jedno lice za druge i jedno koje dnevno pozdravljamo u ogledalu? Baš kao što neusklađene tvrtke i organizacije ne mogu ozbiljno razvijati svoj brend, ne možete niti vi osobno.

Uskladite svoja lica jer je to prvi korak prema uspješnoj karijeri i zadovoljstvu. Razlog zbog kojeg nešto radite pomoći će vam da osobne ciljeve uskladite na svim razinama. I omogućiti vam da budete autentični i ispunjeni. Vrijedno je pomučiti se za to.

Odgovori