Znate li što je važno kod postavljanja cilja?

Cilj je bitan. Bez obzira na to što radite ili čemu stremite, jasno definirajte svoj cilj. Ako treba, izgovorite ga toliko puta koliko je potrebno da zaista budete uvjereni da to želite. Razgovarajte sa sobom, koliko god šašavo to zvučalo, ali prije toga:

 

  1. UPOZNAJTE CILJ – Želite li ostvariti važne stvari u životu, morate ih u potpunosti upoznati. Želja za uspjehom svima je zajednička, ali za nekoga taj uspjeh može značiti veću plaću, dok za druge to znači uspješan i sretan obiteljski život. Odredite klasične parametre cilja, koji se često definiraju pokratom SMART. Napišite na komad papira svoj cilj − koji mora biti specifičan, mjerljiv, dostižan, važan i predviđen u vremenu. Što jasnije bude vama samima što točno želite, jednostavnije ćete komunicirati i stvarati prilike za to.

 

  1. UPOZNAJTE SEBE – Dobro procijenite sve svoje dobre strane, ali i one ne tako dobre. Nerealni ciljevi mogu od nas učiniti nemotivirane, trajno nezadovoljne osobe koje nisu u stanju primijetiti više nijedan dobar pomak u životu. To ne znači, naravno, da se ograničavate u vašim željama, ali sumnjam da je moguće postati primabalerina u 50. godini. Da, možda se možete baviti baletom, ali svjetska pozornica sigurno vam neće moći biti ostvariva. Zapravo, znate li uopće vaše jake strane? Razgovarajte s najbližima jer ćete se iznenaditi što oni sve još u vama vide. Slušajte ih.

 

  1. UPOZNAJTE OKOLINU – Kada ste u mogućnosti koristiti dobre stvari iz okružja da osigurate ostvarenje cilja, obvezno to učinite. Komunicirajte s ljudima koji vam mogu pomoći u tome, razmišljajte o svim mogućnostima. Ponekad se rješenja za jednostavniji uspjeh kriju nadohvat ruke, a mi ih ne vidimo, koliko god cilj izgledao ostvariv ili težak. Istina je, možda ne možete upisati studij koji želite, ali možete koristiti npr. mogućnosti cjeloživotnog učenja da promijenite karijeru. U današnjem svijetu virtualne stvarnosti sve može biti bliže i ostvarivo ako prihvatimo tehnologiju kao partnera.

 

Kako god okrenuli, ako dobro upoznate cilj, okolinu i sebe, cilj je sigurno ostvariv. Bitno se pokrenuti. Što prije!

Odgovori