Gotovo svaki dan pregovarama. Sa sobom i sa drugima. I sve to pokušavajući ostvariti ono što nas čini sretnima i uspješnima. Zato postoje neka jednostavna pravila što u pregovaranju bilo koje vrste nikako ne činiti. Neke greške sigurno već dobro zaobilazite, a za neke svima treba malo više vremena da ih prestanu raditi.

  1. NEMATE STRATEGIJU

Ne trebate stručno istraživanje da bi saznali tko je osoba s kojom pregovarate i što želi. I na drugoj strani koje su vaše jake strane i što zaista želite ostvariti. Ako nemate baš nikakav plan ostvarit ćete puno manje nego da se pripremite na pregovaranje. Zato razmislite prije nego krenete u bitku.

  1. NE SLUŠATE

Ukoliko puno pričate, a malo pitate, niste baš sjajan pregovarač. Holističko slušanje je proces u kojem možemo prikupiti puno više podataka nego da ste samo fokusirani na sadržaj. Pokušajte doznati strategije druge osobe? Što stvarno žele i kako reagiraju kada im ponudite nešto neprihvatljivo. To će vam jasno reći u kojem smjeru morate ići.

  1. NISTE FLEKSIBILNI

Poput planine, tvrdi ste u svojim stavovima i komunikaciji. Ne samo da ne slušate nego u startu ne želite razmisliti o svim opcijama koje vam se nude. Ne zaboravite da uvijek najfleksibilnija karika kontrolira sustav. I u pregovaranju komunikacijski plešite. Ne pokušavajući zgaziti partnera, naravno.

Na kraju krajeva, strategije, slušanje i fleksibilnost pomoći će vam u bilo kojoj komunikaciji da brzo, jednostavno i bez loših vibri stignete do cilja. Sigurna sam u to.

 

 

Odgovori