Kad želimo nešto postići svi koristimo svoje vlastite komunikacijske strategije koje su nam se pokazale korisnima. Oni koji ih unaprijede najčešće i završe u prodajnim ili motivacijskim zanimanjima. Ipak čak i da niste najbolji prodavač na svijetu možete koristiti neke od zgodnih trikova za pregovaranje.

OKRENITE ŠUTNJU U SVOJU PREDNOST

Obično nam je svima nezgodno kada se u komunikacijskom kanalu stvori tišina. Nemojte biti nervozni već se sjetite da oni koji puno pričaju i puno propuštaju. Nemojte odmah odgovarati na tuđe prijedloge bez obzira na što se oni odnose. Ukoliko pustimo tišini da odradi svoje druga osoba će sama početi pričati i otkriti neke stvari koje inače ne bi. Ukoliko postignete da više slušate nego što pričate već ćete biti u prednosti.

PRIPREMITE PLAN B

Više očekivanje uvijek vodi u veći uspjeh. Bez obzira da li nekome želite nešto prodati ili jednostavno ispregovarati dodatni slobdan dan. Sami sa sobom dogovorite što vam je plan B ukoliko plan A ne uspije. To radimo i zato da možemo upravljati komunikacijom u pregovaranju, a ne odmah odustati od nje. Na kraju krajeva nikada neće dobiti to što želite, ako jasno ne pitate. I ponudite opciju B ukoliko A nije dostižna.

STVORITE ODNOS A TEK ONDA CILJ

Nemojte uvijek shvaćati pregovore kao rat. Možda postoje odnosi u kojima je to dobro, ali načelno prvo s osobom stvorite dobar odnos, a tek onda krenite u postizanje cilja. Najbolje je kada se obje strane u pregovorima osjećaju kao da su nešto dobile.

Možda to neće biti na početku lako, ali će biti sve lakše.

Pritom koristite i vještine slušanja i stvaranja odnosa kao odličnu bazu za razvoj korisnih strategija. Jer komuniciranje je vještina koju nikada ne prestajete učiti. Ispred vas uvijek stoji komunikacijska slagalica koju nanovo morate razumjeti. I to joj daje dodatni šarm.

 

Odgovori