Kako prepoznati lošu komunikaciju?

Prema istraživanjima gotovo 70% zaposlenika misle da su im šefovi koji su im nadređeni najgori dio radne sredine. To je jako velik postotak. Postoje jasni znakovi koji pokazuju da ispred vas stoji šef iz pakla. Neke je jednostavno prepoznati, a za neke će vam trebati nešto vremena i upornosti.

SKRIVANJE OD ODGOVORNOSTI – Često srećemo šefove koji se ne skrivaju samo od odgovornosti već i od tima. Ukoliko vaš šef provodi više vremena iza zatvorenih vrata i s timom komunicira isključivo na pripremljenim sastancima, on je jedan od takvih. Najčešće se radi o osobama koje zaista imaju velikih problema s komunikacijom, ali i sigurnošću. Od takvih šefova možete očekivati da nikada neće priznati propust te će veoma često druge okriviti za svoje loše rezultate. Zatvorena vrata nisu samo tu zbog fokusiranja na bitnije stvari već i granica između dva svijeta. Vašeg i njegovog. On nikada neće biti dio tima. Ne forsirajte to.

IGRANJE NA KARTU FAVORITA – Neki lider često jasno daju do znanja tko im je favorit, a tko nije. To se može pretvoriti u grubo kršenje standarda i dozvoljavanja različitih pogodnosti za članove tima koji su u MILOSTI. Nemojte se dati zavarati. Kroz favorite šefovi često kontroliraju tim, a da se sami oko toga ne moraju puno pomučiti. Neka vam to ne ubije motivaciju. Nastavite davati i dalje najviše od sebe jer ste to dužni vlastitoj radnoj etici. A favoriti često mogu brzo postati konkurenti liderima. Ali to nije vaša borba. Niti malo1

IGNORIRANJE POVRATNE INFORMACIJE – Ne treba robovati kritikama niti pohvalama, ali treba čuti drugo mišljenje. I razmisliti o tome. Šefovi koji ne žele čuti nikakvu primjedbu ili prijedlog ne mogu se nositi s vlastitom ulogom u timu. Nedostatak lidershipa, usavršavanja i osobnog razvoja sigurno je razlog koji će dovesti upravo do takvih stavova. I to se neće promijeniti ukoliko osoba sama ne odluči unijeti neke novine u svoje ponašanje.

Slušati i čuti druge može samo osoba koja razumije da hijerarhija ne znači nužno i veću ljudsku vrijednost. U svakom trenutku od svakoga možemo nešto naučiti i osvijestiti. Kada odustanete od toga, odustajete od rasta. Baš kao i neki šefovi koje poznajemo. Zar ne?

Odgovori