Mislite da nemate dobar glas za nastup, predavanje prezentaciju? Nemojte se brinuti jer se to dugo mislilo za sve ženske glasove! Malo je poznato da je tek prije 45 godina postalo prihvatljivo da žena čita ozbiljne dnevne vijesti. Nije to toliko puno vremena. A upravo zbog glasa i njegovog korištenja brojni poznati govornici godinama su radili na kultiviranju verbalnog. Jedna od najpoznatijih je Margaret Tacher koja je dugi niz godina vježbama pokušavala dobiti uvjerljiv i niži ton glasa.

 

Zato nemojte zaboraviti da je kod verbalnog komuniciranja glas moćan alat. Bitne su njegova energija, izgovor, brzina, glasnoća i jakost. A gotovo na sve možete utjecati sami ili, ukoliko to želite zaista izbrusiti, angažirati nekog od stručnjaka vezanih uz pjevanje ili glumu.

 

Ukoliko samo želite poboljšati sigurnost u glasu obratite pažnju na nekoliko stvari;

  1. ENERGIJA UTJEČE NA GLAS – Pred važan nastupa budite sigurni da ste u dobrom fizičkom i mentalnom stanju jer će se to osjetiti na onome što govorite. Baš uvijek.
  2. PAZITE NA IZGOVOR – Riječi izgovarajte do kraja dovoljno jasno da ih ne morate ponavljati. Što čišće govorite to će vaša poruka jednostavnije doći do publike.
  3. PAZITE NA BRZINU – Optimalna brzina govorenja je oko 125 riječi u minuti. Želite li dočarati kriznu situaciju, govorite brže, ali ne dugo jer će vas ljudi jednostavno prestati slušati. Govorite li puno brže od toga stvorit ćete velike probleme u razumijevanju.
  4. VJEŽBAJTE, VJEŽBAJTE, VJEŽBAJTE – Jedan od najpoznatijih govornika, Demosten zapravo nije imao niti jednu pravu predispoziciju za govornika. Bio je nizak rastom, imao je pileća prsa i mucao je. Uložio je enorman napor da postane jedan od najboljih. Ne postoji govornička škola koja se ne bavi upravo njegovim govorima i primjerima.

 

I možda nemate u cilju postati DEMOSTEN, ali sigurno je da se želite poboljšati. Pritom pjevanje u autu i nije tako šašava navika barem što se treninga za glasnice tiče!

 

Odgovori