Dugo niste javno nastupali? Imate prezentaciju ispred članova uprave? Što su najčešće greške na koje u tim situacijama morate paziti i zašto ih je dobro provjeriti nekoliko dana prije vašeg zakazanog događanja?

DOBRO PROUČITE PUBLIKU

Bez obzira koliko ste vješti u nastupima, prije prezentacije još jednom dobro proučite tko je vaša publika i kako ćete se s njom povezati. Razmislite što bi ih potaknulo da se više zainteresiraju ili budu uključeni.

SNIMITE SE

Nije uobičajeno,a li je jako jednostavno i korisno. Zamolite kćer da vas snimi kako prezentirate zamišljajući realnu situaciju koja će se desiti. Budite fokusirani kao da zaista nastupate i onda u miru pogledate snimku. Vjerujte, neće vam trebati nikakav stručnjak. Sami ćete bez problema uočiti ono što možete i morate popraviti odmah.

NAPRAVITE PAUZU

Ako dugo niste prezentirali može se desiti da želite što prije završiti i izaći iz ne baš ugodne situacije. Međutim to će svima u prostoriji jasno dati do znanja da niste sigurni u ono što radite i da se ne osjećate dobro. Zato nemojte žuriti. Koristite pauze da naglasite bitno i nemojte jesti slova i riječi.

PAZITE NA VRIJEME

Svi smo vezani za svoje guste rasporede. Zato se nemojte dovesti u situaciju da umjesto 5 minuta vaša prezentacije traje 20. To je prva stvar koju će vam ljudi zamjeriti. Uzmite štopericu i držite se dogovorene duljine. Vježbajte toliko dugo koliko je potrebno da zaista sadržaj prilagodite vremenskom ograničenju.

NISTE ROBOT – BUDITE AUTENTIČNI

Bez obzira što prezentirate ozbiljnu temu uvijek i uvijek dodajte svoj osobni pečat. Ili u vizualnoj prezentaciji ili u stilu prezentiranja ili u primjerima koje ćete koristiti. Svaka prezentacija mora biti po nečemu drugačija, pamtljiva, kreativna. I koliko god trebalo vremena utrošiti da pronađete upravo taj magični dodatak – vjerujte da se isplati. Jer… to je ono što će vas razlikovati od gomile istih. A to je ono što želimo!

 

 

Odgovori