Diplomaciju spominjemo kada govorimo o politici, međunarodnim odnosima ili kraljevskim obiteljima. Diplomacija u svojoj osnovi zaista jeste umjetnost komuniciranja koju možemo iskoristiti bez obzira da li naše ime nosi diplomatski predznak. Jer u tom kontekstu diplomacija nas spašava od donošenja loših odluka u žaru emocija. Zato je dobro znati koje postulate možemo iskoristiti već danas;

  1. Razmislite o ljudskoj prirodi. – Svi smo mi veoma slični kada dublje razmislimo. I svi u neslaganjima češće žele biti čuti nego biti u pravu. Zato prihvatiti da drugi imaju pravo biti loše volje, uplašeni, nesigurni ili u strahu. Sve to će se jasno vidjeti u komuniciranju i što više budete promatrali vidjet ćete jednostavnije sebe u obrascima drugih. A onda ćete i jednostavnije doći do zajedničkog slaganja.
  2. Mala neistina može biti važna u obrani velike istine. – Diplomati dobro znaju da se svaka stvara može promatrati iz više kutova. Ili niti iz jednog. Prema tome dobro bi bilo razmisliti kada određene informacije ne morate baš širiti na sva zvona. Pogotovo kada je u pozadini želja da uspije nešto veliko. Postoje sitnice koje treba zadržati za sebe i ne dovesti se uopće u situaciju da ih netko zloupotrijebi.
  3. Diplomati razumiju da ništa nije osobno. – Budite iskreni. Čak i u braku postoje stvari koje ne bi trebali shvaćati osobno. To što vas žena danas nije zagrlila ne znači da je našla ljubavnika već može značiti da je pod velikim pritiskom na poslu. Ako sve uzimate osobno, za tjedan dana ćete biti polu-ludi! Razmislite prije nego se uvrijedite ili učinite nešto loše zbog svoje pretpostavke
  4. Budite realni i kreativni. – Svaku situaciju promatrajte kroz činjenice i budite sigurni da u komunikaciji možete napraviti zaokret kada reagirate neočekivano. Pogotovo kada je sukob u pitanju. Najjednostavnije je izvući mač. Umjesto toga probajte smiriti strasti i pozvati drugu osobu na piće, kavu, šetnju i brounch. Zvuči glupo na prvu zar ne. Ali ako se odlučite to probati već danas vidjet ćete koliko snage treba da bi se napravilo. I koliko ćete benefita imati ukoliko uspijete u tome! Sretno!

Odgovori