Svi imamo javne i tajne ciljeve koje želimo ostvariti. I vjerujem da svi znamo da takvi ciljevi moraju biti oblikovani u SMART FORMULI. Dakle, specifični, mjerljivi, dostižni i vremenski ograničeni. No u današnjem šašavom vremenu komunikacija potrebno je dodati još neke osigurače da ćemo ono što smo si – ispred svih ili samo ispred sebe obećali i ostvariti.

Kada to stavimo u komunikacijske savjete možemo se podsjetiti na osnove;

  1. JASNOĆA MOTIVACIJE – Da li u jednoj rečenici možete jasno komunicirati što vas motivira da postignete taj cilj. Probajte i uočit ćete da nije tako jednostavno. Na primjer želim dogovoriti novi posao jer me motivira saladavanje novog tržišta i teških klijenata. Motivacija može biti sve; od nagrade do osjećaja osobnog postignuća.
  2. UGOVOR SA SOBOM – Sami sa sobom pismeno ili usmeno prođite mini ugovor u kojem ćete se obavezati napraviti određene stvari i zaista to učiniti. Može imati i mala slova pa ukoliko negdje zeznete – predložite plan B.
  3. STVARANJE PROSTORA – Kad želite ostvariti nešto novo, napravite mjesta u starom okviru za to. Bez obzira da li se radi zaista o čišćenju radnog stola ili mentalnom opterećenju. Razmišljati i komunicirati o prošlim neuspješnim pokušajima stvara opterećenje. Odreknite se takvih navika kako bi bili pozitivni za ostvarenje novih želja.
  4. VIZUALIZIRAJTE – Kad pričamo o komunikaciji moramo biti svjesni da ona može biti različitia. Između ostalog i vizualna. Pa onda kada komunicirate svoj budući cilj, vizualizirajte kao da je već ostvaren. Ono što možete vizualizirati možete i ostvariti. Zvuči banalno, ali super djeluje.

Ako jasno odlučite sami sa sobom postići dogovor oko ostvarenja onog što želite i to još i zamislite, sve će biti jednostavnije. SMART ciljevi uvijek trebaju potporu i u smart procesu njihovog postavljanja. Ne zaboravite na to.

 

 

Odgovori