Imati prijatelje je važno. Imate prijatelje na poslu je dobro i za nas i za okružje. Barem tako tvrde novija istraživanja. Zato je vrijeme da protresete svoje  kolege i još jednom se podsjetite na to koliko je dobra atmosfera važna.

Prijatelji na poslu direktno utječu na vašu otpornost. Dokazano je da dobri odnosi štite od burout-a jer je neki puta i običan osmjeh dovoljan da nas razveseli ili rastjera stres. Prijateljska atmosfera na čini i produktivnijima jer volimo dijeliti s ljudima svrhu i zajedničke ciljeve. Povjerenje koje ostvarimo učinit će nas sigurnijima da ulažemo u zajedničke projekte. Uz to u poslovnom okruženju upravo su veze naše blago. Što ste više povezani, sigurniji ste i jednostavnije ćete profesionalno napredovati.

Međutim to se ne odnosi samo na prijatelje koje imamo u stvarnom opipljivom okružju: Zato vas podsjećamo da jednako dobro djeluje i da imate dobre veze u virualnom okružju. Ako ste jedan od onih koji je nakon pandemije sasvim isključio online – molimo vas da ga vratite. Barem u onom dijelu u kojem ste povezani s ljudima koji nisu blizu. I dalje možete povremeno telefon zamijeniti nekom virtualnom platformom ili napraviti neki online meet up. Bilo bi šteta da veze koje smo stekli u toj izmijenjenoj stvarnosti ne njegujemo.

Što smo stariji sklapamo manje prijateljstava pa dobro čuvajte i one stvarne i one virtualne prijatelje. Čak i onda kada su vam nadređeni.

Prijateljstvo u radnom okružju motivacija je i poticaj dok ne dođemo do vrata voditelja ili direktora. E tu preporuke postaju opozitne. S nadređenim osobama možemo imati prijateljski odnos, ali pripazite na tanku liniju između pogodovanja i prijateljstva. Za nove zaposlenike tu je još jedna prepreka. Lideri su lideri upravo zbog svojih socijalnih i komunikacijskih vještina. Zato često možete ljubaznost zamijeniti s prijateljstvom i tako naštetiti odnosu. Ono što si nikako ne bi trebali dozvoliti je da prijateljske odnose imamo samo unutar naših poslovnih obitelji. Iako ona stara – DRUŽBA JE DRUŽBA, SLUŽBA JE SLUŽBA zvuči otrcano – često puta je istinita. Pa nemojte pomiješati stvari.

Odgovori