Kako komunicirate sami sa sobom ( a da ne govorimo o dijagnozi)

Sva naša vanjska komunikacija u osnovi u potpunosti ovisi o tome kako mi sami komuniciramo sa sobom. Ukoliko se u bilo kojem trenutku ne osjećate onako kako želite dovoljno je da se zapitati; „ Što se to unutar mene dešava da izaziva ovakve emocije?“ Emocije su najsnažniji pokretač našeg ponašanja i usko su vezane s našom fiziologijom i našim mislima. Stanje zato nikad nećete moći promijeniti ukoliko ne promijenite dio čarobnog trokuta; emocije – fiziologija – misli.

Dobra vijest je da se stanje u kojem jesmo mijenja kroz dan i da je nemoguće zauvijek ostati zatočen u lošem raspoloženju. Loša vijest je također da se naše stanje mijenja pa je nemoguće ostati stalno u visokoj motivaciji, iznimnom zaletu ili stalnom osjećaju ispunjenja ukoliko govorimo o modernom okruženju. Stanje utječe na postizanje bilo kojeg cilja kojeg želimo ostvariti. Dobro to zapamtite prije nekih odlučujućih prezentacija, razgovora, sastanaka. I naravno dovedite se u stanje koje će vam omogućiti da dođete do željenog cilja jednostavnije, brže i kvalitetnije.

Izbjegnite negativna emocionalna stanja s dvije jednostavne tehnike koje možete primijeniti bez obzira da li se radi o poslovnom ili privatnom okruženju;

  1. Osvijestite da su naše konstrukcije plod mašte i da smo prirodno skloni konstruirati negativna zapažanja. Dakle, ukoliko vas kolega nije pozdravio na hodniku vjerojatnije je da ga boli glava nego da priprema neku smicalicu. Ukoliko vas nisu pozvali na sastanak možda vas ne žele isključiti iz tima već misle da u ovoj fazi vaše vrijeme treba iskoristiti u nekom drugom radnom kontekstu. Ne konstruirajte već ukoliko je zaista nešto bitno – OTVORENO PITAJTE. Zaista jeste tako jednostavno.
  2. Usmjerite pažnju na ono što možete učiniti. Nemojte se zaplesti u konstruiranje i pretpostavljanje u traženju rješenja. Upravo to će kod vas izazvati osjećaj nemoći, sputanosti i stresa. Sagledajte situaciju u svojoj glavi na miru iz perspektive onoga što možete sami učiniti i promijeniti. Nemojte se baviti svim i svačim iz kruga preokupacije jer ćete time povećavati problem. Svedite sve na jednostavne mogućnosti. Da, možda ne možete promijeniti klimu u neharmoničnom timu, ali i u tome možete naći dvoje ili troje ljudi s kojima ćete odlično surađivati. Sigurno ne možete utjecati da na tržištu samostalno osvojite neki dio novog kapitala, ali možda možete svoj tim motivirati da vlastite ciljeve poveća. Uvijek nešto možete….. baš uvijek.

DODATNI TRIK; Kako komunicirate sami sa sobom? Da li ste sebi najbolji prijatelj ili stalni kritičar? Budite pažljivi, budite potpora, budite snaga – prvo sebi, a onda drugima. I nema ništa loše u tome.

 

Odgovori