Bez obzira da li vodite tim ili želite efikasnije voditi sami sebe odvojite par minuta i prisjetite se svoje motivacije. Ukoliko vas za ostvarenje određenog cilja motivira izbjegavanje neke greške ili propusta motivirani ste OD NEKOG DOGAĐANJA. I dok će netko za početak dijete biti motiviran potrebom da skine višak kilograma – druga osoba će biti motivirana slikom sebe u najboljem izdanju za plažu. A to je velika razlika. Zar ne?

Ukoliko vas privlači slika već ostvarenih postignuća i onaj divan osjećaj samopouzdanja motivirani ste PREMA NEČEM VAŽNOM. Motivacija OD i motivacija PREMA određuje puno drugih stvari. Osobe koje motivira izbjegavanje neke neugodne situacije ili potencijalne štete postaju motivirane kad se pojavi problem, dobri su u rješavanju problema i dobro reagiraju na pritiske. Idealna mjesta za njih su ona koja obuhvaćaju analitiku rizika ili kontrolu kvalitete. Osobe koje su motivirane prema postignuću načelno ostaju duže fokusirani na cilja. Često zbog toga neće uočiti na vrijeme probleme i prepreke, a najbolje reagiraju na poticanje. Takav mentalni program koristan je za ljude s vizijom, vođe i stratege.

Uz to idealno je da poznajete i obrazac vaših kolega koji je primarno važan u određivanju izvora motivacije. Postoje osobe koje se u prosjeku lako motiviraju vanjskim izvorima i one koje se lakše motiviraju putem unutarnjih standarda i vjerovanja.

Osobe kojima treba vanjski poticaj, trebaju tuđe mišljenje i naputke, a donošenje odluka često ovisi upravo o okruženju. Na drugoj strani upravo takve osobe dobro surađuju u timovima. Ipak često će imati problema sa samostalnim donošenjem odluka i zalaganjem za svoje stručno mišljenje,  ukoliko su u manjini.

Ukoliko ste jedan od onih kojima je važniji unutarnji kompas nego vanjsko priznanje većinom za odlučivanje koristite vlastite osjećaje. Možete imati problema u prihvaćanju tuđih kriterija i mišljenja i često zbog toga upute shvaćate samo kao informacije, a ne kao naputak kojeg se treba držati. Takve osobe su idealne za poslove u kojima treba brzo donositi odluke i biti oslonjen na sebe poput menadžera za krizne situacije.

Bilo da ste se pronašli u jednom ili drugom nemojte zaboraviti ove jednostavne činjenice;

  1. Osobu koja ima unutarnju motivaciju dodatno pokrećete sa; ti možeš odlučiti, na tebi je da pokreneš stvari…
  2. Osobu koja ima vanjsku motivaciju pokrenite s; drugi će primijetiti, povratne informacije potvrđuju, svi su odobrili…

Jer…. Želite li da vas zaista čuju provjerite kako ljudi komuniciraju sami sa sobom i što ih motivira na postignuće. Lakše ćete ih pokrenuti, a sebi osigurati produktivnije timove i sretnije okružje.

 

DODATNI TRIK; Otkrite što vas motivira? Zaljubite se u savršenu sliku već ispunjenog cilja jer sve što možete vizualizirati možete i ostvariti. Korak ste do toga.

 

 

Odgovori