Uvijek imam jako puno ideja. Ne baš korisnih I ne baš mudrih, ali zanimljivih. Dosta rano sam shvatila da sve te ideje ne vrijede baš puno, ako nešto s njima I ne učinim.

A s idejama se uvijek može napraviti jako puno. Bez obzira u kojoj ste fazi života danas dobro je svoje ideje zapisati ili pohraniti negdje. Nikada ne znate kada će doći vrijeme da neku od njih I realizirate. No što učiniti kada vas neka ideja proganja, danima, tjednima ili godinama. Jednostavno je! Iskoristite odličnu tehniku Walt Disneya koju popularno nazivamo STRATEGIJA KREATIVNOSTI. Za nju vam neće biti, barem u početku potreban mentor ili coach. Biti će dovoljno da imate malo vremena I tri stolice, tri kaputa, tri tepiha.

 

Ideja ove strategije za razvoj naše kreativnosti je zapravo jednostavna. Omogućava nam da napravimo mini analizu naše briljantne ideje sa tri različite strane I bez ikakve opasnosti da pred drugima ispadnemo bedasti.

 

Postupak igranja uloga Disney je doveo do savršenstva, ali za sada će nam biti dovoljno da prođemo kratki scenarij koji vas poziva da svoju ideju provučete kroz um sanjara, realiste I kritičara.

Prvi stolac predstavlja sanjara koji nema nikakvih ograničenja. Sjednite u nju, opustite se I bez ikakvih granica zamislite kako bi bilo realizirati vašu ideju. Kako bi se osjećali da je sve moguće, da imate sve resurse I da vam ništa ne stoji na putu. Još je bolje ako to možete I verbalizirati sami sa sobom. Dozvolite si biti malo šašavi.

Kad se otrijeznite od sanjarenja prebacite rit na drugi stolac. E sada se nalazimo u ulozi realiste. Sve što ste odsanjali propustite kroz filter realnog ostvarenja i definirajte što bi vam trebamo za to, a što već imate. U toj ulozi ste između sanjara I kritičara I to vam dozvoljava da napravite I mini plan kako bi realno mogli ostvariti snove.

Znam da ćete se nevoljko prebaciti u ulogu kritičara, ali upravo to je vasa treća pozicija. Izrazite sve svoje strahove I dvojbe. Preplašite sami sebe i suočite se s lošim scenarijima.

Kada ste I to prošli odmaknite se od sve tri stolice I donesite odluku što dalje. Ovo je zaista moćna I jednostavna tehnika I ukoliko je savladate može biti I zabavan način da budete sami svoj coach. Najbitnije u svemu je da uživate u procesu I od more ideja barem neke zaista I oživite. Poput Disneya

 

Odgovori