Pretpostavke vode u slijepu ulicu

Ne pretpostavljajte u komunikaciji

Kad moj prijatelj  i ja  imamo samo jedan mentalni zadatak, a to je, naprimjer, zamisliti automobil, postaje jasno koliko smo različiti. Dok on zamišlja najnoviju verziju Toyote CHR-a s naprednim GPS-om, hibridnim pogonom, dodatnom kamerom za parkiranje i zvučnicima kojih se ne bi postidjela niti Beyonce, ja sam kudikamo prizemljenija. Ja zamišljam veliki auto u crvenoj boji s malo šljokica. A oboje zamišljamo automobil. Možete li zamisliti kako je to tek sa složenijim stvarima? Govor je često sveden na razinu simbola, što razumijevanje između dvoje ljudi čini još kompleksnijim.

Komunikacija ima svoje zakonitosti koje često zaboravljamo bez obzira na to želimo li je unaprijediti u poslovnom ili privatnom okruženju. Psiholog Abraham Maslow još je u prošlom stoljeću dokazao da je put do zadovoljnog čovjeka zapravo put do konkretne, uspješne i dobre komunikacije.

Zadovoljstvo ovisi o dobroj komunikaciji s drugima i sa samim sobom.

Zato nemojte zaboraviti da u procesu u kojem šaljemo poruku bilo kome mi zapravo na samom početku brišemo, generaliziramo i iskrivljujemo stvari ne bismo li bili brži, sažetiji i jasniji. Često upravo zbog toga ispadamo konfuzni i teško razumljivi. A tako je i s onima koje mi slušamo. Jedino kada bi svi s kojima komuniciramo imali ista iskustva, iste vrijednosti i ista sjećanja, bilo bi moguće reći da AUTOMOBIL znači isto za mene i bilo kojeg drugog sugovornika. Upravo zato imajte na umu da mi sami limitiramo naš vokabular svodeći ga zapravo na razinu simbola kad želimo prenijeti neku misao, ideju ili osjećaj.

Ne ulazeći dublje u problem kodiranja i dekodiranja poruka, postoje tri jednostavna savjeta koja mogu poboljšati vašu komunikaciju već danas;

  1. Pitajte! – Kada vam se čini da ne razumijete u potpunosti sve detalje nekog razgovora, pitajte. Pitanjima ćete uvijek doći do jasnije slike i odmah na početku izbjeći puno nedoumica.
  2. Pojasnite! – Nemojte biti lijeni u pojašnjavanju onoga što želite prenijeti imajući na umu da nemamo svi iste filtre kroz koje promatramo informacije. Budite što jednostavniji i pratite razumije li vas sugovornik zaista. Stvorite osjećaj povjerenja u kojem su pitanja dobrodošla.
  3. Ne pretpostavljajte! – Dobro zapamtite da pretpostavka uvijek ili u većini slučajeva vodi u nerazumijevanje, a nerazumijevanje u konflikt. Jer toliko brzo živimo da je najjednostavnije pretpostaviti da sve razumijete. I, naravno, biti tako PROKLETO U KRIVU. Izbjegnite to na početku i dozvolite si luksuz trošenja vremena na komunikaciju koja vam je važna. Isplati se.

Odgovori