Bez obzira da li misliš da možeš ili ne možeš – uvijek si u pravu. Rekao je to poznati Herry For znajući da sebi možemo biti najbolji prijatelji ili najveći neprijatelji. Danas se ovaj zanimljiv razgovor koji traje 24 sata dnevno u našim glavama može iskoristiti za još jedan zgodan alat; coaching. I to ne s drugima već sa samim sobom.

Ako ste spremni malo više zasukati rukave i ojačati se za početak je dovoljno da si postavite nekoliko pitanja;

Znam li svoje snage? Kako ih mogu iskoristiti u potpunosti? Što su moje stvarni ciljevi? Kako mogu promijeniti način razmišljanja, svoja uvjerenja kako bi pronašao dodatnu motivaciju? Ako ste spremni odgovarati na ova pitanja proces – samo- coachinga već je počeo. I da ne bude nesporazuma – ovo radimo gotovo svaki dan, ali nije loše s vremena na vrijeme osvijestiti to i učinit to ciljano. Izaberite područje u kojem želite neku promjenu, odvojite vrijeme i napravite dobru analizu svih svojih jakih strana koje vam u tome mogu pomoći. Moguće je otići i korak dalje i onog unutarnjeg kritičara kojeg svim imamo polako pretvoriti u unutarnjeg coacha koji će nam biti puno korisniji i važniji u procesu promjene.

Da bi sami sebi bili coach potrebno je biti otvorenog uma, svjestan da proces počinje sa brigom o sebi i povjerenjem u mudrost. Najjednostavnije je to zamisliti kao razgovor s dobrim prijateljem kojem želite biti oslonac. Sjetite se kako tada reagirate i s istom pažnjom taj proces provedite na sebi. Odredite cilj, razmislite o koracima koji vas mogu dovesti tamo, o unutarnjim i vanjskim resursima i odlučite pokrenuti promjenu.

Kao što u poslu izrađujete strateške planove i promišljate, učinite i sami sa sobom. Oslanjajući se na svoje ideje i svoje snage sigurno ćete napraviti i iskorak iz klasične komforne zone. Zato taj glas u glavi koji slušamo odlučite iskoristiti za svoje najveće dobro. Utišati kada previše kritizira i pojačati kada vas bodri i ohrabruje. I vjerujte, ako na jednom području učinite napredak on će se preliti i ona ostale stvari u životu. Taj učinak je holistički i daleko izvan dometa racionalnih objašnjenja. Malo strpljenja, malo promišljanja i malo čarolije  – dobar su recept da sami sebi budemo bolji 😉 zar ne?

Odgovori