Ne postoji organizacija ili okružje u kojem baš nikada nisu frcale iskre. Istina je da to ne bi trebalo biti stalno, ali povremeni povišeni naboj u odnosima je normalan. Živimo u svijetu koji ispred nas profesionalno i osobno stavlja velike izazove pa nije čudo da se nekada ne razumijemo. Ipak kako vi zapravo ostajete pribrani u takvim situacijama? Koje je tehnike dobro koristiti. Za početak kada krene neugodno zaoštravanje pustite da prođe barem 90 sekundi prije nego što išta izgovorite. Taj prvi udarac adrenalina može nas natjerati da kažemo puno stvari koje ne mislimo. A na kraju krajeva imamo ugrađeni mehanizam obrane jer nam se čini da smo na neki način ugroženi. Danas na sreću znamo točno što pomaže u takvim situacijama;

  1. DISANJE – To je najjednostavniji i najmoćniji flaster za sukob. Uzeti vrijeme da duboko udahnete može učiniti čuda i brzo smiriti vaš nervni sustav. Još je jednostavnije ako koristite kockasti dah. Zamislite kocku i udahnite krećući se po jednom bridu. Na drugom zadržite dah, na trećem izdahnite i na četvrtom ponovno zadržite dah. Kao da prstom i dahom crtate imaginarnu kocku ispred sebe.
  2. PRISUTNOST – Angažirajte svoja osjetila i koristite tehniku 5,4,3,2,1, koja je lako pamtljiva. Umjesto da rigate vatru odmah u prostoru probajte nabrojati 5 stvari koje vidite, 4 koje možete dodirnuti, 3 koje možete čuti, 2 koje možete pomirisati i 1 koju možete okusiti. Zabavit ćete svoj mozak jednostavnom igricom dok se cijela situacija ne smiri barem malo. Ukoliko igru dovedete do kraja osjetite ćete da je i naboj sukoba nestao.

Ako ništa ne pomogne, a ne želite svaki puta ulaziti u svađu, napravite odmak tako da se i fizički maknete iz situacije. Bez obzira da li ste otišli po kavu, do toalete ili jednostavno udahnuti na prozor, kada se vratite stvari će biti promijenjene. I na kraju krajeva, vi ćete biti drugačiji jer ste si dali barem malo vremena za sabrati misli. A onda će i sukob izgledati puno drugačije. Sigurno vam se to i prije znalo dešavati!

 

Odgovori