Toliko je benefita u jednoj običnoj i maloj, a tako širokoj gesti… Nažalost, često je zaboravljamo

Poput smijeha ili antistres terapije, zagrljaj ima ljekovita svojstva.

Kad nemam cajta za ništa, privučem se dragom iza leđa i zagrlim ga snažno, gotovo na rubu obiteljskog nasilja. Samo da osjetim da smo jedno. I bude mi sasvim dosta jedno vrijeme. Kao mini punjenje baterija. Trenutak u kojem izbrišemo tjelesno i racionalno.

Udahnem zajednički miris i mislim u sebi; „Briga me za cijeli svijet. Život je PINK.“ I bude tako.

Svaki iskreni zagrljaj može imati jak utjecaj na naše tijelo i zdravlje. Poput smijeha ili antistres terapije, zagrljaj ima ljekovita svojstva. I za to znanstvenici imaju crno na bijelo dokaz. Naime, kod grljenja povećava se razina oksitocina i smanjuje rizik od srčanih bolesti te snižava krvni tlak. Čak i prijateljski zagrljaj pokazuje terapeutsko djelovanje. Doduše ne tako snažno kao partnerski, ali ipak dovoljno da se osjećate bolje.

Također, zagrljaj u svakom odnosu doprinosi boljoj komunikaciji. Ona je nakon toga iskrenija i otvorenija jer kad se s nekim grliš od srca teško je poslije manipulirati ili lagati. Iako načelno ljudi na prvu nisu baš fanovi grljenja. Neka vas to ipak ne obeshrabri da ga koristite i dijelite.

Jača i imunitet

Zagrljaj dokazano jača i imunosni sustav. Kad se grlimo stimulira se timus žlijezda koja regulira i uravnotežuje tjelesnu proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Korak dalje – zagrljaj dokazano umanjuje osjećaj boli. Zato često intuitivno fizičku bol želimo smanjiti bliskim ljudskim dodirom. Toliko benefita u toj jednom običnoj, maloj, a tako širokoj gesti.

Nažalost, postali smo toliko otuđeni, kao da nas dodir nešto košta. I zato nemojte dozvoliti da vas strah omete od tako važnih sitnica bez kojih kao da ne postojimo. Grlite drage ljude, grlite sami sebe i grlite život.

Punim plućima i često kontra svega onog što nas okružuje 😉

Odgovori