Zašto je povratna informacija važna?

Jedan od najboljih i najzanemarenijih komunikacijskih alata je povratna informacija. Bez obzira da li je dajete u neformalnoj ili poslovnoj okolini povratna informacija je svima važna. Zato se uvijek dobro podsjetiti da ona može sadržava i pohvalu i kritiku i prijedlog za napredovanje. Krnje povratne informacije ne koriste nikome.

Još je gore ukoliko se povratne informacije ne daju. Kada izostavimo pozitivnu povratnu informaciju osoba teško može poboljšati svoj učinak u budućnosti. Ako izostane negativna povratna informacija, osoba će ponavljati svoje greške stalno iznova. Međutim na što moramo obratiti pažnju kada primamo povratnu informaciju! Od nadređenog, od kolega, od članova obitelji.

RAČUNAJTE NA DOBRU NAMJERU – Usvojite stav da je većina osoba koja nam daje povratnu informaciju dobronamjerna. Većina ljudi koji vas okružuju žele vam pomoći da budete bolji, sredniji i učinkovitiji. Zato uvijek pozorno slušajte osobu i pitajte je sve što vam nije jasno.

TRAŽITE DETALJE – Kada primate povratnu informaciju imajte na umu da to nije univerzalna istina o nama. Dobro je zatražiti što više detalja koji će vam pojasniti na čemu bi trebali raditi više. Bitno je da se povratna informacija ne usmjerava na osobu već na ponašanje ili neki konkretan proizvod. Upravo zato su sva pitanja dobrodošl.

PRIHVATITE NEUGODU – Kada primamo povratnu informaciju može nam biti neugodno i ako je ona pozitivna i ako je onda negativna. I jedno i drugo je normalno. Jasno da bi svi željeli pohvale, ali često ni njih nije toliko lako prihvatiti jer je jasno da se očekuje da budemo još bolji.

 

Primanje povratne informacije zaista nam može pomoći da ojačamo svijest o sebi i da doznamo neke informacije iz „tuđih cipela“. Jer često je tako malo potrebno da malom promjenom postignemo veliki učinak. Ukoliko čujemo ono što nam drugi govore.

 

Odgovori