Što ste zadnje krivo napravili? Da li ste se ispričali? Kako ste se osjećali?

Ako još uvijek razmišljate koja je bila nedavna isprika koju ste nekome uputili onda je vrijeme da prihvatite novu komunikacijsku paradigmu; Ljudski je griješiti, a još je ljudskije to i priznati. Pogreške se mogu potkrasti svakome i baš dobro da nitko nije savršen. Kakav bi to dosadan svijet bio.

Studije pokazuju da su najuspješniji radnici upravo oni koji znaju razlučiti kada i kako se ispričati svojim kolegama. To su oni koji se ne boje unaprijediti svoju  komunikaciju i pokazati empatiju kada je to važno.

I zato oni koji još uvijek razmišljaju o pitanju s početka videa – postanite svjesni da ispriku suradnici ne doživaju kao slabost već baš obrnuto.  Ono što moramo znati o isprikama može se sažeti u nekoliko jednostavnih smjernica.

ISPRIKE NE SMIJU BITI GENERIČKE – Nemojte se zamarati isprikama i pojašnjenjima, ako tako zaista ne osjećate. Prilagodite ih situaciji i osobi kojoj ih upućujete. Neverbalna komunikacija je važan dio prenošenja poruke. Ako se ispričavate samo formalno osoba će to osjetiti. Zato je bitno specificirati gdje mislimo da smo pogriješili i kako to želimo ispraviti.

UVIJEK PRIHVATITE SVOJU ODGOVORNOST – Što smo objektivniji i što više prihvaćamo odgovornost za svoje postupke, ali i izrečene riječi jednostavnije ćemo komunicirati sa suradnicima. Time i postavljamo standard za ostale u poslovnoj, ali i privatnoj sredini i jasno dajemo do znanja da se možemo mijenjati i da nas nije sram priznati grešku.

PRESKOČITE ALI – Ukoliko ste pogriješili, pojasnite i ispričajte se. Nemojte se odmah opravdavati vanjskim okolnostima. Još je bolje kada za takve stvari dobro odaberete i vrijeme. Neke isprike i pojašnjenja snažno djeluju na širi tim, a neke treba obaviti u četiri oka. Dajte si truda i procijenite kako trebate postupiti u svakoj situaciji zasebno. Isplati se u to uložiti vrijeme.

 

 

Odgovori